logo uom v

fb  twitter  instagram linkedin

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λευτέρης Τσουλφίδης
Οικονομική ιστορία της Ελλάδας
Τρίτη έκδοση

[...] Με αυτή την οπτική, σε ένα προπαρασκευαστικό στάδιο εξετάζονται διάφορα εισαγωγικά ζητήματα, όπως είναι η σημασία της οικονομικής ιστορίας και η φύση του οικονομικού προβλήματος, η νέα οικονομική ιστορία, η μεθοδολογία των κοινωνικών επιστημών, υποδείγματα μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης-στασιμότητας κ.ά. Στη συνέχεια ερευνώνται καθαυτό ζητήματα οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας, όπως π.χ. ο κοινωνικός χαρακτήρας της Επανάστασης του 1821, η ανάδυση του νέου ελληνικού κράτους και οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν, το αγροτικό ζήτημα, η οικονομική άνθηση και η παρατεταμένη οικονομική κρίση του ύστερου δέκατου ένατου αιώνα με τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία, οι απαρχές της εκβιομηχάνισης και ο ρόλος του εφοπλιστικού κεφαλαίου, η εξέλιξη του νομισματικού συστήματος και οι θεσμικές μεταβολές, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στις αρχές του εικοστού αιώνα και η κρίση του 1930 και οι εναλλακτικές θεωρίες για την ερμηνεία της, καθώς και η κριτική αποτίμηση αυτών των θεωριών υπό το φως των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και της διεθνούς εμπειρίας. Ακολουθούν τα οικονομικά φαινόμενα της δεκαετίας του 1940, δηλαδή ο λιμός και ο καλπάζων πληθωρισμός, όπως επίσης τα προγράμματα ανασυγκρότησης και τα εναλλακτικά πρότυπα οικονομικής ανάπτυξης που διατυπώθηκαν. Τέλος, με την ίδια μακροχρόνια οπτική εξετάζονται η μεταπολεμική "χρυσή εποχή συσσώρευσης", η οποία διαρκεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ή τις αρχές του 1970 και τη διαδέχεται η περίοδος στασιμότητας, για να ακολουθήσει, ιδίως τη δεκαετία του 1990, η νέα "χρυσή εποχή συσσώρευσης" που διαρκεί μέχρι πολύ πρόσφατα. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την τρέχουσα οικονομική κρίση.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΜΑΓΙΚΗ ΠΑΡΑΜΥΘΟΠΟΡΤΑ

ΝΙΚΟΣ ΚΩΦΙΔΗΣ
Η πρώτη μου μαγική παραμυθόπορτα (παιδικό)
Εικονογράφηση ΛΩΡΑ ΚΟΥΡΟΥΜΛΗ

Το παραμύθι Η πρώτη μου μαγική παραμυθόπορτα δε στοχεύει να μυήσει τα παιδιά στη σύγχρονη επιστημονική σκέψη. Φιλοδοξεί να μεταγγίσει στην παιδική φαντασία τον απόηχο της σύγχρονης φαντασίωσης για τον κόσμο μας. Έναν κόσμο που φαίνεται να λειτουργεί παράξενα αλλά με συνέπεια στις βασικές αρχές του.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΑΡΑΒΟΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΔΙΕΝΕΞΗ

Γεώργιος Μ. Σπυρόπουλος
Μέση Ανατολή, Αραβο-ισραηλινή διένεξη

Με το βιβλίο αυτό επιχειρείται μια συνολική ιστορική, πολιτική και διπλωματική προσέγγιση των πολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, από τη γέννηση της αραβο-ισραηλινής αντιπαράθεσης και του προβλήματος του καθορισμού των συνόρων στην περιοχή, μέχρι τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ το 1979, που σηματοδότησαν το τέλος της κρίσιμης περιόδου. Καθώς τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και η αραβο-ισραηλινή διένεξη προβάλλουν και σήμερα στο επίκεντρο του προβληματισμού στο πεδίο των Διεθνών Σχέσεων, απαιτείται η βαθύτερη κατανόηση τους στην ιστορική, πολιτική και διπλωματική τους διάσταση. Η Μέση Ανατολή είναι μια νευραλγική, κομβική, γεωπολιτική περιοχή: κοιτίδα του μουσουλμανικού, εβραϊκού και χριστιανικού πολιτισμού, διαθέτει τα μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα υδρογονανθράκων παγκοσμίως, διέρχονται οι σημαντικότεροι θαλάσσιοι δίαυλοι του διεθνούς εμπορίου, είναι το θέατρο της σημαντικότερης, κατά πολλούς, διεθνούς σύγκρουσης των τελευταίων δεκαετιών – της αραβο-ισραηλινής διένεξης.
Ο Γεώργιος Σπυρόπουλος είναι Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διδάσκει μαθήματα διεθνών σχέσεων και διεθνούς πολιτικής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών.

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

WRITING FOR ACADEMIC PURPOSES IN ENGLISH

Το βιβλίο Writing for Academic Purposes in English έχει σαν στόχο να αναπτύξει τις δεξιότητες των φοιτητών στον ακαδημαϊκό γραπτό λόγο μέσα από την επαφή με ποικίλα κείμενα και τη διδασκαλία διαφόρων ειδών γραπτού λόγου. Τα είδη του γραπτού λόγου που εξετάζονται είναι η περίληψη, η γραπτή αξιολόγηση διαφορετικών περιλήψεων, η σύνθεση παραγράφου, η σύνθεση γραπτής αναφοράς, η εργασία με ενσωμάτωση δευτερογενών πηγών, η σύγκριση και αξιολόγηση διαφορετικών απόψεων για το ίδιο θέμα, η ανάπτυξη και αξιολόγηση επιχειρηματολογίας.
Τα συγκεκριμένα είδη γραπτού λόγου μελετώνται μέσα από ποικίλα κείμενα, ακαδημαϊκά, επιστημονικά, δημοσιογραφικά, ομιλίες έτσι ώστε να εξοικειωθούν οι φοιτητές με διάφορα είδη κειμένων. Τα 7 κεφάλαια του βιβλίου οργανώνονται σύμφωνα με τα συγκεκριμένα είδη του γραπτού λόγου που παρουσιάζονται ενώ τα κείμενα του κάθε κεφαλαίου καλύπτουν θεματικές περιοχές όπως: ζητήματα σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας, μέσα μαζικής ενημέρωσης, Ευρωπαϊκής Ένωση, αντιμετώπιση κρίσεων υγείας, παγκοσμιοποίηση, ελεύθερη αγορά κλπ.
Τα 7 κεφάλαια έχουν σταθερή δομή και περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
•Εισαγωγή/συζήτηση στο θέμα του κειμένου και στο είδος του γραπτού λόγου
•Διδασκαλία στρατηγικών κατανόησης κειμένου και γραπτού λόγου
•Ανάλυση υποδειγματικών μοντέλων γραπτού λόγου
•Αναλυτική παρουσίαση των χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου είδους γραπτού λόγου και εξάσκηση σε αυτά
•Ανάπτυξη λεξιλογίου και συγκεκριμένων γραμματικών μορφών για κάθε είδος γραπτού λόγου
•Αναλυτικές οδηγίες με χρήση παραδειγμάτων για τις εργασίες των φοιτητών
•Επιπλέον ασκήσεις για αυτόνομη εξάσκηση των φοιτητών

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΧΓΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Ηλίας Θερμός
Η πολιτική σκέψη των Πλάτωνα και Αριστοτέλη στην κλασική και σύγχρονη εποχή

Πρόκειται για ερευνητικό πόνημα στο οποίο γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν οι αντικειμενικές πραγματικότητες και το ιστορικό περιβάλλον πάνω στο οποίο λειτουργεί ο κόσμος της αρχαιότητας και αντανακλάται ο κλασικός πολιτισμός.
Η πόλις-κράτος αναδεικνύει την πολιτική, θεσμική και κοινωνική οργάνωση του κλασικού ελληνικού κόσμου που προβάλλεται μέσα από το οργανωμένο σύστημα κρατικής εξουσίας και κυριαρχίας στο ελληνικό κοσμοσύστημα. Οι ηγεμονικές φιλοδοξίες και αντιπαλότητες οδηγούν αυτό το σύστημα σε κρίση με αναζήτηση διεξόδου και μεταλλαγής.
Η πολιτική φιλοσοφία και η αναζήτηση ιδανικών και εφικτών μορφών διακυβέρνησης εστιάζουν την προσοχή του Πλάτωνα στην Ιδανική Πολιτεία και του Αριστοτέλη στην ανάδειξη συγκριτικής μελέτης των πολιτικών συστημάτων και τη σύνθεση μιας εφικτής και λειτουργικής μορφής διακυβέρνησης που να ανταποκρίνεται στα προβλήματα τόσο της εποχής του όσο και διαχρονικά.
Στα τελευταία δύο κεφάλαια μελετάται η σχέση της Πολιτείας με την παιδεία διαχρονικά από την εποχή του Πλάτωνα μέχρι τη σημερινή μεταβιομηχανική κοινωνία.
Τέλος το έργο εστιάζεται στο ρόλο και τις διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού στη σύγχρονη εποχή.